persoonlijk wapen laten maken

Meer
11 juni 2013 13:01 #45 door René Bodoux
René Bodoux heeft een nieuw onderwerp gemaakt: persoonlijk wapen laten maken
Onze familie Bodoux heeft, voor zo ver wij hebben kunnen nagaan, geen familiewapen. In ieder geval niet de laatste driehonderd jaar. Op Geneanet France kon ik niets vinden. Nu lijkt het me leuk om een persoonlijk wapen te maken. In ieder geval leuk voor illustratie van de kwartierstaat en om de (klein)kinderen genealogisch besef bij te brengen. De oorsprong van de naam is bekend.
Ik weet dat registratie mogelijk is via CBG, Hogenda, etc. Heeft er misschien iemand van de leden ervaring hoe dit mogelijk is? Kan je trouwens een van oorsprong Franse familie, die naar Indië is gegaan, een familiewapen of beter gezegd een persoonlijk wapen laten registreren. Ook zoek ik iemand die een dergelijk wapen kan ontwerpen of tekenen per computer. Iemand ervaring hier mee?
Meer
11 juni 2013 13:15 - 11 juni 2013 13:17 #47 door Dennis de Calonne
Dennis de Calonne antwoordt op het onderwerp: persoonlijk wapen laten maken
Ik heb een tijdje geleden, in samenspraak met een heraldicus, een wapen ontworpen en laten tekenen.
Ik vergeet het steeds te laten registreren, maar zal dat volgende maand eindelijk doen (waarschijnlijk bij 'Ons Voorgeslacht').
Zie over het proces dat ik heb doorlopen en ons wapen: www.decalonne.nl/index.php/de-calonne-familiewapen/
Daar staat ook een verwijzing naar degene die het voor mij heeft getekend en mij heeft geadviseerd. Samenwerking was erg goed; er werden op basis van mijn suggesties snel nieuwe concepten gemaakt en teruggestuurd. Hij gaf verder ook goede adviezen.

____________________________________
Voorzitter IGV | Webmaster en webredacteur igv.nl
Genealogische Website De Calonne c.a.
Database gelijkstellingen, toepasselijk verklaringen en naturalisaties (1850-1984)
Laatst bewerkt: 11 juni 2013 13:17 door Dennis de Calonne.
Meer
11 juni 2013 13:23 #48 door René Bodoux
René Bodoux antwoordt op het onderwerp: persoonlijk wapen laten maken
Bedankt voor snelle reactie Dennis. Ik had dit bureau ook al gezien en als goede kritieken. Leuk dat onze familie Bodoux, net over de Franse grens vandaan komt, nl. uit Lille. Registratie is toch wel bijzonder omdat het anders een ontwerp blijft. Ik ga dat zeker ook doen. Kosten zijn inderdaad hoog. Maar ja.
Meer
11 juni 2013 13:30 #49 door Dennis de Calonne
Dennis de Calonne antwoordt op het onderwerp: persoonlijk wapen laten maken
Tja, de kosten voor het tekenen/advies heb ik alweer achter mij gelaten en daar wil ik niet meer aan denken. Nu alleen de registratiekosten nog, maar die zijn te overzien.
Verder blijft het adellijke wapen zeer hardnekkig rondzwerven in de familie (al dan niet aan muren gehangen), daar heb ik nog wat 'zendingswerk' te verrichten ;).

____________________________________
Voorzitter IGV | Webmaster en webredacteur igv.nl
Genealogische Website De Calonne c.a.
Database gelijkstellingen, toepasselijk verklaringen en naturalisaties (1850-1984)
Meer
19 nov 2013 14:33 #298 door Roel de Neve
Roel de Neve antwoordt op het onderwerp: persoonlijk wapen laten maken
Beste René en Dennis,

Nu pas een reactie, aangezien ik op dit moment voor het eerst ben ingelogd en ik niet zo'n forumtijger ben.

Over het voeren van (nieuwe) familiewapens valt veel te zeggen: wat is het nut, wat is een goed ontwerp, waarom en bij wie registreren etc. Kennen jullie het forumartikel in De Nederlandsche Leeuw, jg. 2011, nr. 3? Zo niet, dan is het voor jullie wellicht interessant dit eens te lezen.

Hieronder enkele (door mij onderschreven) stellingen ter overweging.
1. Voeren van nieuwe familiewapens is goed, want houdt de heraldiek levend;
2. Gewenst: een verplichte, centrale, van overheidswege uitgevoerde registratie van burgerlijke familiewapens, waarbij eisen worden gesteld aan zowel het ontwerp als de maatschappelijke positie en gedragingen van de aanvrager (zoals in de UK, maar zal er in Nederland helaas nooit van komen, want voor ons egalitaire volkskarakter veel te elitair);
3. Ongewenst dus: huidige versnipperde registratie in Nederland (schadelijk voor de kwaliteit van de heraldiek);
4. CBG m.i. meest geschikte instantie voor het registreren van burgerlijke familiewapens (neutrale, landelijke instantie, oudste wapenregister, momenteel meest deskundig); NGV m.i. een goede tweede.
5. Goed wapenontwerp: uiteraard voldoen aan de heraldische basisregels, maar moet verder vooral onderscheidend en eenvoudig zijn (reeds in de 17de en 18de eeuw was er kritiek op lieden die overdadig opgetuigde familiewapens gingen voeren).

M.n. m.h.o.o. het laatste punt adviseer ik jullie dringend contact op te nemen met het Centraal Bureau voor Genealogie (vragen naar Guus van Breugel). Jullie zullen dan vermoedelijk te horen krijgen dat (en ik ben het daarmee volledig eens) bv. balken, kepers en schildhoofden inmiddels zo vaak voorkomen, dat ze in nieuwe wapenontwerpen beter zo veel mogelijk kunnen worden gemeden; dat je het aantal wapenfiguren beter zo beperkt mogelijk kunt houden (maak van je wapen geen opgetuigde kerstboom) en dat schildhouders en wapenspreuken not done zijn.
Bureau Nagtegaal denkt daar heel anders over, aangezien deze punten de artistieke vrijheid van de ontwerper zouden beperken. Maar in mijn ogen 'zeigt sich' juist 'in der Beschränkung' de ware 'Meister'. Persoonlijk vind ik de door Bureau Nagtegaal ontworpen wapens te voor de hand liggend en te overdadig, maar als plaatje zijn ze vaak wel mooi. Maar goed, het staat natuurlijk een ieder vrij daarover een andere mening te hebben.

Uiteraard ben ik graag tot verdere gedachtenwisseling bereid, waarbij ik mijn eigen mening graag weg geef voor een betere.

Hartelijke groet,
Roel de Neve.

PS: onlangs heb ik in overleg met mijn schoonzoon voor hem een familiewapen ontworpen (ja, daar doe ik ook aan) en bij het CBG laten registreren. Als het goed is, staat dit wapen in het komende kwartaalblad van het CBG afgebeeld.
Meer
19 nov 2013 15:27 #299 door Dennis de Calonne
Dennis de Calonne antwoordt op het onderwerp: persoonlijk wapen laten maken
Dag Roel,

Dank voor je uitgebreide antwoord.
Ik heb mij expres laten begeleiden door Nagtegaal, omdat ik er geen enkele verstand van heb. De door jou genoemde uitgangspunten (voor mijn concept in ieder geval relevant: geen schildhouders en keper) kan ik eigenlijk best begrijpen. Ik zal mijn ontwerp eens ontdoen van keper en schildhouders en kijken of het wat is. Qua symboliek is de keper niet noodzakelijk en dat geldt ook voor de schildhouders.

Met betrekking tot de stellingen, een bescheiden reactie van een heraldische leek:
1. Eens. Het houdt overigens niet alleen de heraldiek leven, maar wat mij betreft ook de familiegeschiedenis en de interesse daarvoor bij andere familieleden.
2. Misschien wenselijk, maar zoals je zegt, niet realistisch.
3. Misschien ongewenst, maar nu eenmaal een feit. Misschien door de vindbaarheid van alles op internet tegenwoordig iets minder bezwaarlijk.
4. Kan ik niet over oordelen, ik geloof het graag.
5. Basisregels goed; onderscheidend vanzelfsprekend; eenvoudig wenselijk, maar niet noodzakelijk.

____________________________________
Voorzitter IGV | Webmaster en webredacteur igv.nl
Genealogische Website De Calonne c.a.
Database gelijkstellingen, toepasselijk verklaringen en naturalisaties (1850-1984)
Meer
19 nov 2013 16:12 #300 door Roel de Neve
Roel de Neve antwoordt op het onderwerp: persoonlijk wapen laten maken
Hoi Dennis,

Hierbij nog enkele tips waar je misschien wat aan hebt.
- Het is zeker het overwegen waard de schildhouders en de keper te laten vervallen, sowieso als je het wapen bij het CBG wilt laten registreren.
- Waak er voor dat je een bepaald aspect niet gaat oversymboliseren. In jouw geval wordt er vaak verwezen naar Indië. Een kleur of één figuur dat de verbondeheid van je familie met Ned.-Indië symboliseert, is voldoende.
- De garuda als helmteken zou ik zeker niet kiezen, aangezien die vijf generaties Calonne in Ned.-Indië hebben geleefd en niet in Indonesië, toch?
- I.p.v. een verwijzing naar het beroep van een voorvader/stamvader van de Indische tak? kun je ook en misschien beter kiezen voor een figuur die op jouzelf betrekking heeft (jij bent immers de ontwerper en eerste voerder van het familiewapen). Maar je kunt bv. ook kiezen voor een figuur die een beroep symboliseert dat binnen de familie sterk overheersend was, maar waak er dan wel voor de gemakkelijkste oplossing te kiezen. Een vrouwe justitia als de meeste Calonnes rechter zijn geweest, is nogal afgezaagd.
- Een van de figuren op het schild kun je tevens als helmteken kiezen.
- Less is more.

Succes,
Roel.
  • René
  • René's Profielfoto
19 nov 2013 19:22 #301 door René
René antwoordt op het onderwerp: persoonlijk wapen laten maken
Hallo Roel en Dennis,

Mijn vader citeerde als oud-leraar te pas en te onpas, maar van hem heb ik deze onthouden. "De tijd gaat snel, gebruikt hem wel". Na het advies van Dennis in juni jl. heb ik in overleg met de heer Nagtegaal van het gelijknamige genealogische bureau een familiewapen laten maken.

De ontwerpfase vond ik er plezierig omdat het gefaseerd werd afgelegd en voor elk onderdeel - na goedkeuring - werd vastgesteld. Zo werd ik niet overvallen met een eindontwerp dat ik eigenlijk niet voor ogen had. De elementen van het schild waren gebaseerd op de van oorsprong Duitse en Franse afkomst. Omdat in die landen een wapen of familieschild traditioneel is en deze niet geldt voor de Indische of misschien beter gezegd de inlandse tak, heb ik besloten om uiteindelijk geen Indische elementen toe te voegen. Het was erg verleidelijk om een palmboom of vulkaan te nemen, maar heraldiek had dit geen enkele basis. Ik heb nu gekozen om de van oorsprong Frankisch-Duitse naam Baldwulf die in Noord-Frankrijk verbasterd is tot Bodoux te representeren door een wolf met een bloeddorstig uiterlijk, precies zoals de naamsbetekenis is. Daarnaast heb ik de oude ambachten van de Franse voorouders laten uitkomen in een aantal weverspoelen. Zij waren namelijk afkomstig uit de textielhoek. Het kruisanker is een verwijzing naar het stamdorp Mons-en-Pévèle, waar de familie sinds de vroege middeleeuwen woonde.

Ik ben het met Roel eens dat de neo-barokke uitstraling van sommige familiewapens mij ook niet aanspreekt. Vandaar een eenvoudig ontwerp (zonder kepers en schildhouders! en in mijn ogen sterke uitstraling van dit wapen. Maar dat is natuurlijk zeer persoonlijk.

Na finale tekening heb ik het wapen laten registeren bij de Databank van de Hollandse Vereniging voor Genealogie 'Ons Voorgeslacht'. Zie www.hogenda.nl/hogenda-familiewapens/?id=10140

Dat vereiste een verifieerbare kwartierstaat (met bronvermelding) tot ca. 1750. Gelukkig kon ik dat zonder problemen produceren. Ondanks dat ik alleen dochters (en kleindochters) heb, heb ik het toch laten registeren als een naamdragend familiewapen en niet als persoonlijk wapen. Tja je moet toch wat als je geen stamhouders hebt. Ik wil het graag laten zien, maar heb niet kunnen uitvinden hoe ik foto's kan publiceren. Jullie in ieder geval bedankt voor het meedenken en de interesse. René
Gemaakt door Kunena