Antwoord: Naturalisatie-gelijkstellingen

Opmerking: U plaats het bericht als een 'gast', u kunt niet meer het bericht bewerken of verwijderen
Gelieve Inloggen of Registreren om deze stap overslaan.

Uw e-mailadres wordt nooit getoond op de site.
X

Onderwerp geschiedenis van: Naturalisatie-gelijkstellingen

Toon max. de laatste 6 berichten - (Laatste bericht eerst)

 • Tj. Schillhorn van Veen
 • Tj. Schillhorn van Veen's Profielfoto
13 mei 2017 20:19
Naturalisatie-gelijkstellingen

Rob,
Vanaf ongeveer 1850 werden in Nederlands-Indië drie bevolkingsgroepen onderscheiden: Inlanders, Vreemde Oosterlingen, en Europeanen (goeddeels Nederlanders, maar - merkwaardig - later ook Japanners). Tot welke groep men behoorde was bepalend voor de rechtspositie in de Ned-Indische samenleving. Verder was de rechtspositie van de man bepalend voor die van de vrouw en kinderen. Een niet-Europese vrouw kreeg automatisch de status van Europeaan door huwelijk met een Europese man. De wettige kinderen van een Europese vader maakten eveneens automatisch deel uit van de Europese bevolkingsgroep.
Maar vanaf 1854 was het mogelijk (Regering besluit # 109) voor de Gouverneur Generaal om aan niet-Europeanen dezelfde rechtspositie te verlenen als Europeanen: Inlanders, Chinezen en andere Vreemde Oosterlingen konden gelijkstelling aanvragen bij de GG. De gelijkgestelde's rechten waren beperkt en gaf geen recht op het Nederlanderschap. Gelijkstelling was in het begin niet makkelijk: pas in 1871 vond de eerste gelijkstelling had plaats bij ordonnantie.
Daarnaast bestond voor kinderen de mogelijkheid van adoptie, een begrip dat later werd vervangen door ‘erkenning’: indien een man het kind van een (ongetrouwde) vrouw uit een andere bevolkingsgroep als het zijne erkende, ging dit kind naar de groep van de vader over. Afstammelingen van deze kinderen in de mannelijke lijn namen eveneens de status van de vader aan.
Oorspronkelijk waren er vrij stringente voorwaarden voor gelijkstelling: christelijke godsdienst, onderwerping aan het Nederlandse privaat en handelsrecht, en geschiktheid: Later werd het gemakkelijker: vanaf 1894 verviel de voorwaarde van het “aanhangen van de christelijke godsdienst", vanaf 1913 de – nogal vage –voorwaarde van “geschiktheid voor de Europese maatschappij”.
Het geheel werd in 1920 nog eens herzien, de term “gelijkstelling” werd (juridisch) afgeschaft en vervangen door “toepasselijk verklaring” .

 • Nanny Verheijen
 • 's Profielfoto
29 apr 2017 19:14
Naturalisatie-gelijkstellingen

Dank Dennis. Groet, Nanny

 • Rob Dumas
 • Rob Dumas's Profielfoto
28 apr 2017 12:45
Naturalisatie-gelijkstellingen

Ik heb een vraag over gelijkstellingen aan Europeanen.

Op welke gronden werden personen gelijkgesteld aan Europeanen ?

Kon dat bijvoorbeeld zijn op grond van een Akte van Bekendheid Geboorte?

Is een Akte van Bekendheid Geboorte juridisch gezien gelijkwaardig aan een Geboorteakte ?

Groet,
Rob

 • Dennis de Calonne
 • Dennis de Calonne's Profielfoto
25 apr 2017 13:54
Naturalisatie-gelijkstellingen

Dag Nanny,
Dat zal in de meeste gevallen inderdaad zo zijn, helemaal in die periode. Ook mijn grootouders zijn op die manier naar Nederland gekomen. Meestal staat er in de memorie van toelichting bij het betreffende wetsvoorstel wel iets over genoemd.
Nu de 'permanente' links het niet meer doen, kun je de memorie van toelichting opzoeken via mijn primaire bron, het online archief van de Staten Generaal ( www.statengeneraaldigitaal.nl/uitgebreid...entType=Kamerstukken ). Je kunt daar zoeken op kamerstuknummer bijvoorbeeld. In het onderwerp staat altijd het woord 'naturalisatie', dus die kun je ook toevoegen als zoekterm.
Succes!

 • Nanny Verheijen
 • Nanny Verheijen's Profielfoto
24 apr 2017 19:47
Naturalisatie-gelijkstellingen

Hartelijk dank Dennis.

Een vraagje nog. Bij de naturalisaties kom ik een aantal leden van de familie Flohr tegen, een van de families waar ik onderzoek naar doe. Kan geconcludeerd worden dat deze mensen er in eerste instantie voor gekozen hebben om in Indonesië te blijven om later als spijtoptanten naar Nederland te komen? Hun naturalisaties dateren van de 60-er en 70-er jaren.

Met vriendelijke groet,
Nanny

 • Ben Wegman
 • 's Profielfoto
24 apr 2017 13:01
Naturalisatie-gelijkstellingen

@ Dennis,

Hartelijk dank voor jouw antwoord en het verstrekken van de referenties voor verder onderzoek.

mvg-Ben

Gemaakt door Kunena